Brug for hjælp, vejledning eller har du kommentarer eller spørgsmål?
Genopladning af DSvU [rev.3]
2008-06-22 22:45
TERMIK-Ligaen og SAC

Kære Ligavenner, I lighed med alle de andre forudgående sæsoner i TERMIK-Ligaen vil Ligachef Helmuth Egsgaard i sine ledige stunder i Rieti sørge for, at indrapportere alle SAC flyvninger. Piloter og konkurrenceledere behøver således ikke at foretage sig noget. Alle SAC deltagere ønskes en god og fair konkurrence.

På TERMIK-Ligaens vegne,
Arne Boye-Møller

Kære Ligavenner,

Vi iler med en mindre rettelse: af uransagelige årsager er Hans Christian Grosbøll-Poulsen tidligere blevet registreret som værende noget yngre end hans loyale klubkammerater selv siger han er. Det vil blive rettet hurtigst muligt. Men det forhindrer ham åbenbart ikke i at være en fremadstormende senior med hang til stræk og klar til oprykning til gruppe A efter bare to år i TERMIK-Ligaen hvis alt går vel i år. Keep It Up Old Boy - du skal ikke lade dig gå på af hvad de unge siger!

Mvh.
Young Boy(e-Møller)

Kære Ligavenner,

Det har været en næsten uvirkelig maj og til dels juni måned på den gode måde. På et tidspunkt i maj indfandt sig en stemning og fornemmelse af, at det ikke var et spørgsmål om hvornår der kunne flyves men hvad, hvor længe, hvor hen og hvor langt man ville - ofte med hastigheder som kun svært kan eftergøres i TMG selv over lange stræk. Stemningen rundt omkring i klubberne, i luften og i æteren har været præget af glæde og jubel over det gode vejr og der blev sat både personlige og lokale danmarks rekorder i "Hobetal" for nu at citere Helge Hald. Vores hårdt prøvede diplom og rekord udvalg er vistnok begravet i papirdyngerne nu.

Nem planlægning
Der indfandt sig endda også efter nogle uger en luksusfornemmelse af, at man da ikke behøvede at flyve hver dag bare fordi vejret var godt. Faktisk kunne man godt arbejde eller arbejde i haven på nogle af de gode dage uden at man mistede koncentrationen helt eller man sov dårligt af den grund. Vejret imorgen blev jo mindst lige så godt. Ikke desto mindre er der blevet fløjet i et hæsblæsende tempo i stort set alle klubber og med de meldinger jeg har modtaget så er TERMIK-Ligaen som vanligt rimeligt repræsentativ med ca. 60-70% af alle stræk og varigheds/højdevindingsopgaverne.


Ignorer lige det her vejr!Foto:Arne Boye-Møller Omsætningen i antal starter, timer og km fløjet viser at vi i midten af juni generelt har opnået 40% mere end normalt -også udtrykt som næsten 10 uger foran "programmet".

Det er også vores indtryk, at der gudskelov er mange nye piloter der har fået mulighed for at komme ud og flyve stræk i svævefly, samt mange af vores piloter der reelt udgør rygraden i Dansk Svæveflyvning, som sjældent har tid eller mulighed med alle de pligter de frivilligt har påtaget sig. Forhåbentligt har maj og juni givet hhv de nye blod på tanden og hhv mindet de "gamle" om hvorfor svæveflyvning er værd at bruge tid på.


Forhåbentligt er rigtigt mange således også kommet i det grønne felt formmæssigt og kan få mod og lyst til de dage der måtte komme hvor vejret ikke nødvendigvis er til superstræk.

Rekorder er til for at blive slået

Det kan godt være at der er blevet sat rekorder i hobetal her i forået - men det viser jo egentligt to vigtige ting:


 1. at det ikke er noget man bare lige gør uden at en stribe forudsætninger er opfyldt (egen forberedelse, vejret, opgaveplanlægning, dokumentation / loggere, svineheld)
 2. de gamle rotter ikke skal tro ungdommen har givet op endnu - det skal nok gå alt sammen (mange rekorder er sat for 30 år siden).
Retur via Elben igen. Foto:Per Givskov

Personligt kan jeg kun anbefale at prøve, uanset om man tror man kan slå en rekord eller ej - det har været en øjenåbner og et privilegie for mig, at prøve det i selskab med andre der har sat sig ind i den her form for flyvning. For det er noget andet end almindelig strækflyvning. Der er mange nyttige ting og discipliner man skal sætte sig ind i som jeg mener bidrager til godt airmanship og kun kan gøre én til en bedre strækpilot. Og så er det naturligvis sjovt når det lykkes. Selv sad jeg på første parket bag mesteren i rekorder, Mogens Hoelgaard, da han gled op over målstregen på 100km FAI rekorden og jeg selv var 7 skallede sekunder langsommere og næsten 200m for højt. Hmfp!

Lidt vejledning til uge 24-27

Med et glimt i øjet kan vi anbefale at få overstået pointsindsamling på hjemmefronten her i ugerne 24-27. Dvs nu kan man med ro i sindet få slået græs, tage til stranden med familien, få hygget lidt, gå i teater, spille rundbold med børnene, besøge svigerforældrene, male skuret, ordne hækken, reparere børnenes cykler og alt det som ellers griber så forstyrrende ind når termikken brager. Historisk set får vi aldrig fløjet særligt meget i netop denne periode alligevel (se statistikken) - og lige nu ser det ud til at passe meget godt, så det er stort set risikofrit. Næ, det plejer først for alvor gå igang når Solkongen Mogens Hansens fyrer SAC af.Der bliver trangt ved lågen d. 1 juli

I skrivende stund har små 300 piloter deltaget i årets TERMIK-Liga fra 27 forskellige klubber. Vi er oppe på næsten på 277.000km og 1.169 opgaver som giver et snit på 254km/opgave (eksklusive 80 højde/varighedsopgaver).

Over Diernæs Strand i 1.200m. Foto:Flemming Graae

Mange piloter og klubber ligger så tæt i Divisionerne og Grupperne at selv den mindste forbedring af et resultat kan vende op og ned på det hele. Når den første juli oprinder vil resultatlisterne som vi kender det i dag blive angrebet hårdt fra alle kanter.Klubberne i Divisionerne slås!

Hvad der skulle have været en selvfølgelighed er nu blevet ualmindeligt spændende. Herning fører nemlig ikke bare sådan lige uden videre - SG 70 har med beskidte kneb (de træner faktisk) - kørt en målrettet kampagne mod Herning og fører med små 1.000 points. Herning har dog et par esser i ærmet såsom den garved DM- og landsholdspilot Knud Møller Andersen i reserve og som gør klar til revanche. Men bortset fra det, så ligger klubberne i 1. division så tæt, at det eneste man med sikkerhed kan sige er, at når vi kommer til 1. juli så kan alt ske.

I 2. division har Skrydstrup endeligt fået møvet sig op på 1. pladsen foran Fyn - og i særklasse. De så ellers længe ud til at have glemt at sæsonen var startet men med 16 hårdt arbejde piloter har de fået klemt sig foran ikke bare Fyn men også Billund der nu ligger på 3. pladsen. Billund ligger pointsmæssigt på det jævne med Viborg, Sønderjysk - og måske lidt lavere med Kolding der ellers stabilt har klaret sig godt i 2. divsion de sidste to år. Aalborg Aero Sport og Aviator ser ud til at gå i opløsning og driver kraftigt mod nedrykning hvis de ikke snart får gang i butikken.

I 3. division har Tølløse og FFF têten sammen med Århus. Tølløse kender turen op og ned men det ville være første gang at FFF kunne rykke op. Det ville være dejligt at se. Lige så dejligt ville det være at se, at Århus som den nye dreng i klassen faktisk kunne ryste mere end 10 års åg af sig og for første gang rykke op. De har som få klubber potentiale til at kunne tiltrække nye elever og nye talenter. Vi ønsker dem al held og lykke.

Piloterne i Grupperne vogter på hinanden

Hos kvinderne har Helle Lundgren med stigende success og målrettet flyvning placeret sig i toppen af gruppen foran Lotte Bank-Nielsen og Kim Cecilia Zambrano. Efter at Helle begyndte at flyve i TERMIK-Ligaen i 2001 og naturligt nok den gang startede i Gruppe C - rykkede hun ved udgangen af sæsonen 2006 pludselig op i Gruppe B. Ved udgangen af 2007 fortsatte Helle sin klatring til gruppe A hvor de etablerede herrer måtte give plads til én der vil frem. Kim har vi heller ikke set så meget til før men med en stigende indsats har Kim siden 2004 fløjet sig til en gedign samlet 47. plads i gruppe B. Dejligt at se at vi er ved at få nogle flere kvinder der kan og vil.

Gruppe A

I toppen af gruppe A ser vi med fornøjelse, at Klaus Thyge Høeg-Hagensen med frisk flyvning har klemt sig forbi de to super seniorer Knud Erik Sørensen og Jørgen Bruun til en samlet 3. plads - og frisk flyvning skulle der til.

Hov - vent lige lidt! Medens jeg tampede ovenstående ind i dokumentet kørte Helmuth Egsgaard lige en opdatering og sørme om hans knægt Rasmus Ørskov ikke med en udsædvanlig respektløs flyvning igår d. 21 juni åbenbart har tordnet igennem en 477km lang opgave med ikke mindre end 128,6km/t i Unions Ventus 2 "S1"! Og så har han dermed jo klemt sig ind foran senioren Klaus og de to super seniorer. Og nå ja - så har Rasmus formået at indsnævre SG-70 forspring til sølle 377 points. Åbenbart var Jakob S. Nørlem også med på opgaven og præsterede ikke mindre end 114,86km/t i DSvUs Discus "SU". Imponerende!

Den ene super senior er Knud Erik Sørensen der med vanlig udholdenhed og suveræn flyvning i sin Std. Cirrus "49" gang på gang siden Ligaens 2. sæson har inspireret og vist os andre at det er hverken fly eller alder der afgør placeringen - og altid i Gruppe A. I sin syndikat flyver, "XL", en ASH 25, viser den anden super senior Jørgen Bruun flot form og gå-på-mod med nogle rigtige gode stræk. Faktisk var hans seneste stræk d. 7 juni desuden ikke blot en personlig distance (608km) og hastighedsrekord (118,81km/t) - men også en sjælden 2.000+ points opgave i TERMIK-Ligaen med ialt 2.156,7 points som til dato kun er sket 16 gange i Ligaens historie. Stort tillykke til Jørgen Bruun.

Længere nede af listen finder vi en stribe unge wannabe's krydret med senior koryfæer som Jan S. Pedersen, Ib Wienberg, Per Winther og Klaus Vang for blot at nævne nogle. Fælles for de første 40 piloter er, at alle har over 3.000 points med et snit omkring de 3.500.
I bølge til 2.400m over Flynder Sø.Foto:Mogens Hoelgaard
I bunden af gruppe A ser vi et par piloter som vi har til gode at se i luften og som ellers nok plejer at kunne bide fra sig. Men deres undskyldninger rangerer vistnok fra noget med for meget arbejde, for meget familie, for langt væk fra danmark og for lidt fly.

Gruppe B

I Gruppe B har Jan Fahlgren med en suverænt hurtig 339km opgave (131km/t) kunnet lægge sig komfortabelt i front foran landsholdspiloterne Henrik Breidahl, Jan Walther Andersen, Erik Døssing (pt ikke på landsholdet), Poul-Kim Larsen, Uffe Edslev og Jan Hald. Alle står således til oprykning til gruppe A hvilket vidner om et rigtigt godt DM i år der har givet gode points.

Det er værd at bemærke, at niveauet i gruppe B for de første 29 piloter er sammenligneligt med de første 40 i gruppe A. Efter oprykning til gruppe A bliver kampen muligvis den hårdeste nogensinde i gruppe A for sæsonen 2009.

Gruppe C

..og det samme kan man faktisk også sige om gruppe C i forhold til gruppe B, selvom niveauet generelt ligger små 1.000 points under for de første 35. Men i gruppe C ser vi junior talentet Jakob Skanderup Nørlem der med blot tre opgaver har lagt sig i spidsen med flotte 3.453,9 points ligger til oprykning og reelt som nr.1 i gruppe B efter op- og nedrykningerne. En dejlig tilbagevending til strækflyvningen er Thomas Vestergaard på 2. pladsen som vi ikke har set meget til de sidste 6 sæsoner - og som ellers altid har været god for en topplacering. I år har han fløjet ikke mindre end 8 gedigne strækopgaver og samlet 2.866km i en Ventus 2/18m. På 3. pladsen har vi Lotte Bank-Nielsen der til DM kløede hårdt på i 2-sædet klasse med Østsjællands Duo-Discus RR. Lotte ligger desuden nr. 2 hos de kvindelige deltagere.

Alle gruppe Cs top 40 piloter ser desuden ud til at kunne rykke op til gruppe B.

Juniorerne

Hos juniorerne finder seniorerne grund til bekymring: Rasmus Øskov, Jakob S. Nørlem og Hans Christian Grosbøll-Poulsen (herefter HCGP) har sat sig på top 3 - hvor sidstnævnte er ret sikker på oprykning til gruppe B med potentiale til at fortsætte til gruppe A. Dog er der mindre end 200 points forskel mellem HCGPs resultat og nr. 7 på listen hvor der er mange andre juniorer der udemærker sig med fine opgaver i spændende konkurrencer - herunder DM'er og DIKO'er rundt omkring.

Bemærk iøvrigt at polytterne kan noget med kvinder - (det hævder normale mennesker ellers at de ikke kan, jeg ved det, for jeg er også ingeniør), men ikke desto mindre har de med junioren Kristina Hansen to piger i top 4 på kvindelisten. I al fairness skal vi også med misundelse se, at Sønderjyderne har noget med Lone Eriksen og Anette Lena Christensen der ikke er bange for at kaste sig ud i Ligaen.

Nuvel - pligterne kalder trods alt og jeg har vist skrevet rigeligt for nu.

På TERMIK-Ligaens vegne,

Arne Boye-Møller


Arkiv
 • Godt skub i skuderne [3.revision - Den Dovne Hund]...
 • Sådan burde det altid være [Revision 2]
 • Frivillige - tak dem!
 • Respektløse juniorer
 • Klar til Take-Off 2008
 • Resultaterne for 2007 er nu endelige
 • Ny TERMIK-Liga rekord
 • SoarTask 2007 er klar
 • Indgangen til den 9. sæson i "real life" [5.revisi...
 • Tillykke til deltagere og vindere [2.revision]